Μεσογειακή διατροφή: Το αντίδοτο στην κακή ψυχολογία.


Η ψυχή και το σώμα είναι δύο διαφορετικής φύσεως "οργανισμοί", οι οποίοι καλούνται όμως να συνεργαστούν και σε μια αλληλουχία αντιδράσεων μεταξύ τους να επικοινωνήσουν.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πως όταν είστε χαρούμενοι και ευδιάθετοι, το σώμα σας συναινεί σε αυτό και σας δίνει την ώθηση και την ενέργεια;

Ενώ όταν η ψυχή μας νοσεί, το αντίκτυπο στο σώμα μας είναι και πάλι δεδομένο. Το ίδιο και τα μηνύματα που μας στέλνει.
Τις περισσότερες φορές τα μηνύματα αυτά είναι έντονη εφίδρωση, ταχυπαλμία, τρέμουλο, αρρυθμία κάνοντας το σώμα μας να "φωνάζει".



Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ψυχή μας, μιλά μέσα απο το σώμα μας χρησιμοποιώντας την δική της γλώσσα.

Όταν στο σώμα μας δεν συμπεριφερόμαστε σωστά και δεν δίνουμε τα σωστά εφόδια η ψυχή μας αντιδρά.

Σκεφτείτε πόσες φορές ικανοποιήσατε την ανάγκη σας για φαγητό καταναλώνοντας Junk foods.
Ένα γρήγορο γεύμα "μαγειρεμένο"σε καυτά λίπη γεμάτο απο κενές θερμίδες (empty calories foods). Κατά την διάρκεια της κατανάλωσης ο ουρανίσκος μας πλημμυρίζει απο γεύσεις δυνατές και εκρηκτικές, που σαν αποτέλεσμα έχουν το εντελώς αντίθετο. Η ldl (κακή χοληστερόλη) μεταφέρει το λίπος της πλούσιας λιποπρωτεϊνικής τροφής που έχουμε καταναλώσει σε όλο μας το σώμα.
Εκεί η ψυχή μας παίρνει το πηδάλιο στα χέρια της.
Έντονη υπνηλία, ατονία,και έλλειψη αντανακλαστικών. Αυτά είναι τα πρώτα τρία βασικά συναισθήματα που μεταφράζουν την ψυχική μας "αδυναμία".

Αυτή η θεωρία όμως μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα.
Η σωστή κατανάλωση τροφής και η σωματική άσκηση μπορεί να στείλει στην ψυχή εφόδια για να διατηρείτε υγιής.

Το σωστότερο μοντέλο διατροφής για να δώσουμε στην ψυχή μας αυτό που θέλει είναι η πυραμίδα της σύγχρονης μεσογειακής διατροφής.
Είναι το αρτιότερο πρότυπο για να προσεγγίσουμε την καλή ψυχολογική μας υγεία.



Σε συχνή κατανάλωση επιτρέπονται: Φρούτα, πατάτες, λαχανικά, όσπρια, λάδι ελιάς, γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι) και ρύζι σε καθημερινή χρήση. Σε εβδομαδιαία βάση καταναλώνουμε ψάρι και πουλερικά. Κόκκινο κρέας 3 έως 5 φορές τον μήνα.
Αντικαθιστούμε τα γλυκά όσο αυτό είναι εφικτό απο φυσικές πηγές γλυκόζης π.χ. μέλι, φρούτα.
Εξοστρακίζουμε απο την καθημερινότητα μας τα αναψυκτικά και την θέση τους παίρνουν οι χυμοί και το τσάι. Επίσης τα αλκοολούχα ποτα μπορούν -με μέτρο σε κατανάλωση- να αντικατασταθούν με το κρασί.

Φυσικά εννοείτε πως στην καλή ψυχική υγεία σημαντικό ρόλο παίζει η σωματική άσκηση.
Θα σας πρότεινα αντί να καταναλώσετε μια καρμπονάρα δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή.

Υλικά:
  • 500 γρ ζυμαρικά (της επιλογής σας) ολικής άλεσης.
  • 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
  • 200 γρ κρασί λευκό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι ελιάς
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ρίξε το κρεμμύδι και το σκόρδο, όταν η θερμοκρασία αρχίσει να τα μαραίνει ρίξε τα μακαρόνια που θα έχεις προβράσει για 5 λεπτά, πρόσθεσε το κρασί και το λάδι ελιάς όταν κοχλάσει πρόσθεσε και το γιαούρτι χαμήλωσε την φωτιά. Ανακάτεψε ευγενικά.
Όταν εξατμιστούν τα υγρα και δέσει η σάλτσα πρόσθεσε αλάτι πιπέρι και κατέβασε απο την φωτιά.




Χάρης Αλεξανδρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου